Vita - po življenju za življenje

V Sloveniji smo glede dedovanja veliki tradicionalisti. Veliki večini se zdi edino normalno in prav, da vse svoje imetje po smrti zapustijo svojim otrokom. Še več, že za časa življenja se ljudje trudijo veliko ustvariti tudi zato, da bo čim več ostalo za njimi za otroke. Tako si nekateri že vnaprej plačajo pogrebne stroške, drugi se odpovedo varstvenemu dodatku in tudi tisti z najnižjimi pokojninami tudi v sanjah ne pomislijo, da bi npr. prodali vikend in si tako olajšali starost. In vse to tudi takrat, ko si otroci s svojim odnosom do staršev tega niti najmanj ne zaslužijo. Tako pač je. Zato se več kot zavedamo, da bo projekt Vita dvignil marsikatero obrv in verjetno vzbudil več negativnih kot pozitivnih odzivov. A smo pripravljeni tvegati vse pripombe o lastnem pridobitništvu, o želji po denarju ter o izkoriščanju naivnih, ker želimo prispevati k spreminjanju te naše miselnosti o obveznem izključnem dedovanju otrok. In tudi to je eden od razlogov za nastanek tega projekta.

Naslednji pa je naše kukanje čez meje. V Mačji hiši smo že vse od nastanka povezani z veliko angleško živalovarstveno organizacijo Cats Protection, ki si jo pri našem delu radi postavljamo za vzgled. Mnogokrat sicer trenutno še popolnoma nedosegljiv vzgled, vendar radi verjamemo, da se jim lahko z vztrajnim delom v prihodnosti približamo. Tako nam je tudi na področju dedovanj Cats Protection nedosegljiv vzgled, saj ta organizacija pridobi več kot polovico sredstev za delovanje prav iz naslova dediščin. V Veliki Britaniji, ki jo imamo za tradicionalno in konzervativno, je več kot normalno, če ljudje del svojega premoženja ali premoženje v celoti po smrti zapustijo dobrodelnim organizacijam, bodisi tistim, ki pomagajo ljudem, bodisi tistim, ki pomagajo živalim. In ja, celo tistim, ki pomagajo mucam.

Imate radi živali? So živali vaši zvesti prijatelji in sopotniki v vašem življenju? Zakaj jim ne bi pomagali tudi po tem, ko vas več ne bo? Če ste pripravljeni skupaj z nami premikati meje v miselnosti, nam oporočno podarite del svoje zapuščine in nam tako pomagajte, da jim bomo lahko pomagali še naprej. Zavod Mačja hiša že od 2009 leta v zavetišču in s pomočjo skrbnikov prostovoljcev v celoti poskrbi vsako leto za 500-700+ brezdomnih in zavrženih muc. Čisto vsaka od teh je bila deležna najboljše možne oskrbe, tako veterinarske (vključno seveda z obvezno sterilizacijo ali kastracijo) kot vse ostale, življenje čisto vsake nam je bilo in nam je enako pomembno in dragoceno in vsem smo iskali odgovorne posvojitelje in varne domove. Poleg teh muc vsako leto poskrbimo še za vsaj toliko dodatnih sterilizacij in kastracij, bodisi prostoživečih muc, bodisi tistih lastniških, katerih lastniki ne zmorejo stroška posega, so pa drugače odgovorni skrbniki. 

Število muc, ki jim pomagamo z brezplačno veterinarsko oskrbo, je od nastanka Veterine MH junija 2012 in Veterine MH Koper aprila 2019 vse večje. 

Vseskozi se trudimo tudi izobraževati in osveščati ljudi o odgovornem lastništvu, o pomenu preprečevanja nezaželenih mladičev, o zakonodaji s področja zaščite živali, o sobivanju odraslih, nosečnic in otrok z mucami, o življenjskih potrebah muc in še o mnogih drugih, za lepšo prihodnost pomembnih temah. Vse to počnemo s sredstvi, ki jih pridobimo z donacijami in z lastnimi dejavnostmi. Če se nas boste spomnili v oporoki, nam boste pomagali v naših prizadevanjih, da bi bila v prihodnosti populacija prostoživečih mačk manjša, bolj zdrava in kontrolirana, in da bi tiste muce, ki živijo v okriljih domov, imele ozaveščene in odgovorne lastnike. Vsaka, tudi najmanjša pomoč šteje, prav vsake bomo veseli in na prav vsako bomo ponosni.

Iskrena hvala pravnici Nuši Kremzer za brezplačno strokovno pomoč pri nastajanju projekta Vita.

Preberite tudi:
Kako zapustiti premoženje Mačji hiši
Želim, da po moji smrti Mačja hiša poskrbi za moje muce
Vita - najpogostejša vprašanja