Namenite nam del dohodnine

V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 1 % dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij. Upravičenci so tiste nevladne organizacije, ki so uvrščene na Seznam upravičencev do donacij, med njimi je tudi Zavod Mačja hiša.

Zakaj donacijo nameniti Mačji hiši?

Zavod Mačja hiša je neprofitni zavod za oskrbo mačk in osveščanje, ki se ne financira iz javnih sredstev. Vsa sredstva za svoje delo pridobimo iz prostovoljnih donacij fizičnih in pravnih oseb ter lastnih dejavnosti.

Od leta 2009 do konca leta 2019 smo v nove, odgovorne domove, pospremili skoraj 3700 prej brezdomnih muc, sterilizirali / kastrirali pa še več kot enkrat toliko muc. Samo v letu 2019 je v nove dome odšlo 274 mačjehišarjev.

Z vašo pomočjo bomo lahko pomagali več mucam in te številke v prihodnjih letih še povečali. Vsa sredstva, prejeta iz naslova donacij od dohodnine, ki jih bomo prejeli v letih od 2021 do 2025, bomo namenili prenovi in izgradnji novih prostorov Zavetišča Mačja hiša.

Koliko me donacija stane?

Donacija 1 % dohodnine nevladnim organizacijam je za vas popolnoma brezplačna, saj bi sicer ta del pustili v državnem proračunu.

Donacija traja do preklica. Če ste nam del dohodnine namenili že v preteklih letih, obrazca ni treba ponovno oddajati! Četudi se v letu 2021 odstotek namenjene dohodnine povečuje iz 0,5 na 1%, vam obrazca za namenitev dohodnine ni potrebno ponovno izpolnjevati. Odstotki, ki ste jih namenili določenim organizacijam, se bodo namreč avtomatsko podvojili glede na v preteklosti oddane izjave zavezancev.

Kako lahko doniram?

Na enega od sledečih načinov:

  • s posebnim obrazcem (Doh-Don), ki ga izpolnite na spletni strani eDavki (naša davčna številka je 65283503)
  • z obrazcem, ki ga prenesete, natisnete in izpolnite (OBVEZNO podpišite), nato pa ga odnesete ali pošljete na najbližji finančni urad. Obrazec lahko pošljete tudi nam (na Zavod Mačja hiša Groharjeva 8, 3000 Celje; z navadno pošto!) in ga bomo mi posredovali finančni upravi.
  • tako, da svoje podatke vnesete neposredno v spodnji obrazec in ga nato natisnete, podpišete in odnesete ali pošljete na najbližji finančni urad. Obrazec lahko pošljete tudi nam (na Zavod Mačja hiša Groharjeva 8, 3000 Celje; z navadno pošto!) in ga bomo mi posredovali finančni upravi.. Podatki, ki jih vnesete v aplikacijo, se nikamor ne shranjujejo.

Do kdaj imam čas?

Obrazec je treba na FURS oddati najkasneje do 31. decembra tekočega leta, pri tem pa morate upoštevati tudi čas dostave, če obrazec pošiljate po pošti.