Kdo smo?

Zavod Mačja hiša je neprofitni zavod za oskrbo mačk in osveščanje. Smo registrirana prostovoljska organizacija in imamo status organizacije, ki deluje v javnem interesu.Od leta 2014 smo aktivni člani EU Dog & Cat Alliance.

Mačja hiša je nastala v začetku leta 2009. Najprej nas je bila le peščica zagnanih in entuziastičnih posameznikov prostovoljcev, ki s(m)o želeli pomagati mačkam, tem tako občudovanim in hkrati tako zlorabljanim in zanemarjanim živalim. Ker smo želeli pomagati na pravi način, smo se povezali s strokovnjaki z veterinarskega in živalovarstvenega področja, po znanje pa smo že takoj na začetku odšli tudi v tujino, k priznani angleški organizaciji Cats Protection, s katero sodelujemo še danes. Naš osnovni namen že ob nastanku ni bil le pomoč posameznim mačkam, pač pa izboljšanja stanja na področju problematike zavrženih in prostoživečih mačk, kar ostaja osnovno poslanstvo Zavoda Mačja hiša tudi danes in v prihodnosti.

Skozi leta smo se razvijali in našo dejavnost širili ter prilagajali, vse z namenom, da bi lahko naredili več in bolje. Tako ima v letu 2018 Zavod Mačja hiša registrirano zavetišče za zapuščene mačke in je stoodstotni lastnik podjetja Mačja hiša d.o.o., podjetja, ki združuje naši dve dejavnosti: Veterino MH ter spletno in fizično trgovino Super Čombe. Poleg predanih prostovoljcev, katerih pomoč je tudi danes neprecenljiva, ima v letu 2018 Zavod Mačja hiša tri redno zaposlene, Mačja hiša d.o.o. pa že devet zaposlenih, od tega pet veterinarjev.

Zavetišče za zapuščene mačke

Neposredna skrb za zavržene in brezdomne mačke je ves čas ena od naših osrednjih dejavnosti. Do začetka leta 2014 smo mačke nameščali in zanje skrbeli izključno preko mreže prostovoljcev, začasnih skrbnikov. Od začetka leta 2014 pa imamo registrirano zavetišče za zapuščene mačke, ki predstavlja osnovo dejavnosti iskanja novih domov zapuščenim živalim v oskrbi Mačje hiše. Zavetišče se v 95% financira iz sredstev donatorjev in dobička podjetja Mačja hiša d.o.o.

Od leta 2009 do konca leta 2017 smo v nove, odgovorne domove, pospremili skoraj 3000 prej brezdomnih muc, sterilizirali / kastrirali pa še več kot enkrat toliko muc. Samo v letu 2017 sta domove našla kar 402 mačjehišarja. Vsem mucam se trudimo najti odgovorne posvojitelje, ki jim bodo zagotavljali dobro oskrbo in varnost.

V zavetišču Mačja hiša v tem in naslednjem letu načrtujemo tehnične izboljšave prostorov in izgradnjo nove karantene, s čimer bomo lahko zagotavljali še večjo varnost živali pred okužbami v obdobju karantene in izboljšanje kvalitete bivanja oskrbovancev.

Veterina MH

www.macjahisa-vet.si

Če si želimo sprememb na bolje za te naše uboge mačke, ne moremo mimo temelja, osnove, očenaša in mantre živalovarstvenikov – sterilizacije in kastracije. Brez teh posegov ni možno odgovorno skrbništvo mačk, ki si ga želimo in ga spodbujamo z izobraževanjem in osveščanjem, in prav tako nista možna nadzor in zmanjševanje števila prostoživečih in brezdomnih mačk. Zato nam je v letu 2012 uspelo uresničiti našo veliko željo in cilj – odprtje lastne veterinarske ambulante. Osnovno poslanstvo Veterine MH je poskrbeti za čim večje število sterilizacij in kastracij hišnih živali, posebej mačk, in tako aktivno vplivati na previsoko populacijo teh. V okviru Veterine MH veterinarsko oskrbujemo vse živali, ki so v oskrbi našega zavetišča, po zmožnostih Zavoda Mačja hiša pomagamo z osnovnimi veterinarskimi storitvami tudi socialno šibkejšim lastnikom mačk. Od odprtja do sredine junija 2018 smo opravili že preko 12.000 posegov sterilizacij in kastracij. Lastnikom mačk ves čas omogočamo nizke cene sterilizacij in kastracij (low cost spay / neuter). V letu 2017 smo pridobili mednarodni status Cat friendly clinic - Silver level, ki ga podeljuje svetovno priznana organizacija s področja dobrobiti mačk International Cat Care (ISFM). Naši zaposleni se redno izobražujejo na konferencah ISFM in na ostalih izobraževanjih.

Super čombe

www.supercombe.si

V začetku leta 2010 smo odprli spletno trgovino s hrano in opremo za živali Super Čombe, ki se ji je v sklopu Centra MH v sredini leta 2012 pridružila tudi fizična trgovina Super Čombe. Izkupiček trgovine in spletne trgovine je še vedno eden od naših glavnih virov financiranja, zato ves čas aktivno delamo na uspešnosti trgovine. Poleg zagotavljanja finančnih sredstev za našo osnovno dejavnost, nam trgovina omogoča tudi svetovanje lastnikom o kvalitetni prehrani in celotni oskrbi mačk. Zaposleni v trgovini redno sledijo novim trendom zdrave prehrane hišnih živali.

Mačji boter

www.macjiboter.si

Naš program donatorstva Mačji boter - posvoji muco na daljavo uspešno deluje že od leta 2009. Trenutno je vanj vključenih več kot 200 mačjih botrov, ki po svojih zmožnostih prispevajo mesečne zneske za izbrane muce ali skupine muc. Nekateri od teh nas spremljajo od samega začetka, vsak mesec pa se naši družini botrov priključi kakšen nov. Pomagajo nam tudi mesečni botri, ki se nam pridružijo le na izbrane mesece. Z našimi mucki mnogi tudi praznujete, saj imamo na voljo kar nekaj vrst botrstev, ki jih lahko podarite svojim najljubšim in nam ob tem pomagate uresničevati naše poslanstvo. Prav vsem našim botrom se tudi na tem mestu iz srca zahvaljujemo, saj ste bili in ste nepogrešljiv vir prepotrebnih sredstev, s svojimi vzpodbudnimi besedami, ki jih namenjate nam in muckom pa tudi naš navdih ter vir moči in volje, ko to najbolj potrebujemo.


Tudi v bodoče si želimo pri svojem delu sodelovati s prostovoljci in začasnimi skrbniki - prostovoljci, ki so pripravljeni delati v korist živali. Želimo si resnih in odgovornih prostovoljcev, ki so pripravljeni sprejeti in upoštevati enotne standarde dela z mačkami (na področju prehrane, veterinarske oskrbe, iskanja primernih posvojiteljev). Z vsemi prostovoljci podpišemo pogodbo o prostovoljstvu ter jim nudimo potrebno pomoč in mentorstvo. Če vas zanima resno in predano delo, vas bomo z veseljem sprejeli medse.

Veseli bomo tudi vaših predlogov za sodelovanje.

En velik HVALA vsem, ki nam pomagate!

Zavod Mačja hiša, 20.06.2018


Naši podatki:

Naziv: Zavod Mačja hiša, zavod za oskrbo mačk in osveščanje

Naslov: Kulturniška ulica 35, 3000 Celje

GSM: 040 842 090

E-pošta: info@macjahisa.si

Matična številka: 3636569000

Davčna številka: 65283503

IBAN: SI56 6100 0000 2600 529, odprt pri Delavski hranilnici