Mačji tigri - kraljestvo vzorcev in barv

Ste tudi vi med tistimi, ki mislijo, da so tigrasti mačji kožuščki nezanimivi in dolgočasni?

Vendar ni tako, kajti prav vsak vzorec, ki ga na svojem kožuščku nosi mačji tiger, je edinstven in neponovljiv. Pa si poglejmo!

Tigrasti vzorci dlake (angleško tabby) so štirje:

1. Navadni tigrasti vzorec (angleško mackerel tabby) 2. Klasični tigrasti vzorec (angleško classic tabby) 3. Pikčasti tigrasti vzorec (angleško spotted tabby) 4. Drobno lisasti vzorec (angleško ticked tabby)

Vsi štirje tigrasti vzorci pa so lahko v različnih barvah:

1. Rjavo tigrasti (angleško brown tabby); črne črte na rjavkasti ali sivkasti podlagi 2. Modro tigrasti (angleško blue tabby); temnejše sive črte na sivkasti podlagi 3. Rdeče tigrasti (angleško red tabby); oranžne črte na krem podlagi 4. Krem tigrasti (angleško cream tabby); krem črte na svetlokrem podlagi 5. Srebrno tigrasti (angleško silver tabby); črne črte na beli podlagi

Še nismo končali. Vsak tigrasti maček ima lahko »dodatke« v beli barvi. Glede na pozicijo in velikost le-teh ločimo:

1. Tigri z belim »slinčkom« imajo obesek 2. Tigri z belimi tačkami imajo nogavičke 3. Tigri z eno ali več belimi pikami imajo gumbke 4. Tigri s povsem belim trebuščkom so dvobarvni ali bi-color 5. Pretežno beli tigri z več tigrastimi »zaplatami« so harlekini 6. Pretežno beli tigri z eno ali dvema tigrastima pikama na glavi in tigrastim repom so van

Še bi lahko naštevali številne barvne različice, pa naj bo dovolj. Upam, da smo s tem prispevkom vsaj malo odškrtnili vrata v čudoviti svet tigraste mačje dlake.

Še na tole vprašanje bi lahko odgovorili: zakaj je tigrastih mačk veliko? Ker je tigrasti vzorec osnovna barva kožuha, ki domačo mačko genetsko povezuje z njenimi divjimi predniki. Iz tega razloga je rjavo tigrasta barva v mačjem svetu dominantna.

Zdaj, ko nam je o tigrih veliko več znanega, vas lahko samo še povabim: posvojite svojega edinega in neponovljivega tigra! Tigri so zakon! V Mačji hiši jih veliko čaka na svoj pravi dom in med njimi niti dva nista enaka!  


Navadni tigrasti vzorec: DIEGO, v novem domu


Klasični tigrasti vzorec: PANČO, v novem domu


Pikčasti tigrasti vzorec: GEMA, v novem domu


Drobno lisasti vzorec: PAKITA, v novem domu


Rjavo tigrasti: MARLENE, v novem domu


Modro tigrasti: GIUSEPPE, v novem domu


Rdeče tigrasti: LEV, v novem domu


Krem tigrasti: ZEUS, v novem domu


Srebrno tigrasti: KAMEJA, v novem domu


Dvobarvni tiger: MILTON, v novem domu


Harlekin: KITTY, v novem domu


Van: POCKA, v novem domu

Nazaj na seznam člankov
Deli vsebino