Druga priložnost za slepe muce

V Mačji hiši nudimo zavetje tudi mačjim mladičem, ki so jih že v ranem otroštvu zaznamovale bolezni in na njih pustile trajen pečat. Brez ustrezne nege, prepuščeni surovim vremenskim razmeram, so komajda preživeli, bolezen pa je že tako napredovala, da je trajno poškodovala predvsem oči, ki so najbolj občutljiv organ. Čeprav smo v Mačji hiši naredili vse, da smo mačje mladičke ohranili pri življenju in jih pozdravili, jih je med njimi nekaj, ki so izgubili oko, ali celo vid v celoti, ali pa je njihova očesna mrežnica tako poškodovana, da jo je prerasla mrena, ki prepušča samo nekaj svetlobe.

Ti mucki niso v življenju za nič prikrajšani. Ker živijo v varnem zavetju stanovanj, na njih ne preži nobena nevarnost. Pri mačkah vid ni najpomembnejše čutilo, zato se v svojem okolju odlično znajdejo in se obnašajo popolnoma enako, kot njihovi videči bratci in sestrice. Igrajo se, lovijo žogice, plezajo, tečejo, brez težav najdejo hrano, vodo in mačje stranišče. Edino, kar ti mladiči res potrebujejo, je stalni dom, ki jim bo nudil zavetje vse življenje. Tu pa se zaplete. Ljudje smo še vedno polni predsodkov in si med široko "ponudbo" najrazličnejših mačjih brezdomčkov, izbiramo predvsem dolgodlake, posebnih barv in vzorcev in telesno "popolne".

Slepi in slabovidni mladički pa čakajo na svoj pravi dom dolgo, zelo dolgo, morda ga celo nikoli ne dočakajo. Tudi ljudje še zdaleč nismo popolni. Veliko nas je, ki imamo telesno okvaro, ki nismo najlepši. Pa vendar nas večina ima svoj dom, v katerem smo ljubljeni. Kljub našim okvaram in slabostim. V Mačji hiši zato prosimo vse, ki nameravate posvojiti mucka, da razmislite, ali bi ponudili svoj dom tudi takemu, ki za oko ni najlepši, za srce in dušo pa je neprecenljiv.

Janja


Pred ogledom slik obiskovalce opozarjamo, da so lahko nekatere zelo nazorne, a žal del krute resničnosti naše družbe.

Ray Charles


Luciano

 

Andrea Bocelli

 

Aretha


Stevie

Nazaj na seznam člankov
Deli vsebino