Kaj storiti, če pogrešate žival?

Če se vaša žival izgubi, ste jo dolžni aktivno iskati. Samo čakati, če se bo vrnila sama, ni dovolj. V Zakonu o zaščiti živali piše: "Kdor izgubi žival, o tem obvesti zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo." V Pravilniku o zaščiti hišnih živali pa lahko preberemo: "Skrbnik živali mora morebitno izgubo živali v roku dvainsedemdeset ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. 

Če lastnik izgube živali ne prijavi niti v roku treh dni, se smatra, da gre za namerno zapustitev živali v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali." Če vaša žival pride v zavetišče in v 8 dneh ne pridete po njo, jo lahko oddajo v nov dom. Kot lastnik/lastnica ste dolžni zavetišču poravnati oskrbne stroške za vsak dan, ki ga je vaš ljubljenček tam preživel in tudi zato se vam splača z iskanjem potruditi. Predlagamo vam, da storite vsaj kaj od naslednjega:

Bolje je preprečiti kot zdraviti

Vsem izgubljenim ljubljenčkom tega sveta želimo, da bi se živi in zdravi vrnili domov. A brez zaščite svojih lastnikov so zelo ranljivi in mnogi se žal nikoli ne vrnejo domov. Zato priporočamo vsem skrbnim lastnikom/lastnicam, naj raje preprečujejo pobege, samostojne sprehode in izubljanja, kot da se soočajo s tragičnimi posledicami le-teh. 

Vir: DZZŽ Ljubljana, avtor: Sara Ogrin

Nazaj na seznam člankov
Deli vsebino